September 2019
“Met dit interview willen we laten zien dat er ook veel goede nieuwkomers zijn, die hard hun best doen.’’
Door Anouk Luers
Foto: Thomas Segers
Aan het woord zijn Walaa (27) en Moutaz Al Najjar (32). Ze vluchtten in februari 2014 vanuit hun geboorteland Syrië. Na een illegale tocht vanuit Turkije en verblijven in verschillende Nederlandse asielzoekerscentra, kwamen ze drie jaar geleden met hun twee kinderen in Oss. Van de eerdere protesten over de komst van vluchtelingen hebben ze nooit last gehad. ‘’We werden warm ontvangen met ‘Welkom in onze straat’- spandoeken’’, lacht Walaa.
Na het versneld behalen van hun inburgeringscursus en meerdere staatsexamens Nederlands II, gingen ze beiden werken. In Syrië waren ze allebei leerkracht. ‘’Omdat we nog niet helemaal perfect Nederlands spreken, willen we (nog) niet voor de klas staan’’, zegt Walaa, die inmiddels verschillende stages liep en de afgelopen tijd werkte in een salon en een kinderopvang in Den Bosch als pedagogisch medewerker. Ze studeert momenteel voor doktersassistente. Moutaz doorliep een zware selectieprocedure in Arnhem, waar hij nu als ambtenaar werkt voor de provincie Gelderland*. ‘’We helpen elkaar als de ander het druk heeft. Wie het eerst thuis is, kookt of doet het huishouden. We werken samen als een team’’, vertelt Moutaz.
Steentje bijdragen
Het echtpaar vindt het goed dat nieuwkomers subsidie krijgen, maar wil wel dat mensen hun eigen salaris verdienen als ze sterk genoeg zijn. Zo is Moutaz, die ook als tolk werkt bij de gemeente Oss, teleurgesteld als ‘sommige nieuwkomers de taal niet willen leren’. ‘’We kregen veel kansen als gasten. Vluchtelingen moeten iets terugdoen en nu een steentje bijdragen.’’
Dankbaar
Walaa hoopt na haar studie door te leren voor operatieassistente: ‘’Ik vind het leuk omdat ik mensen kan helpen.’’ Moutaz specialiseert zich over een paar maanden en krijgt dan een vast contract in Arnhem. Ze willen daarmee ook hun kinderen laten zien dat het mogelijk is om een heel nieuw leven op te bouwen, als je maar hard goed genoeg werkt.
Moutaz wil niet meer terug naar Syrië: ‘’Het is fijn om zekerheid te hebben en de belasting te kunnen betalen van mijn eigen loon net als de buurman. Ik voel me deel van de bevolking.’’ ‘’We zijn Nederland dankbaar’’, voegt Walaa toe.
Momenteel wonen er ruim zevenhonderd vluchtelingen in Oss. In weekblad regio Oss stonden in samenwerking met Stichting Thuis in Oss, enkele nieuwkomers centraal die op hun eigen bijzondere wijze hun leven hier hebben opgebouwd. Dit artikel verscheen op woensdag 18 september 2019.
*Op 12 oktober 2019 deed het actualiteitenprogramma EenVandaag verslag van het traineeship dat de provincie Gelderland biedt aan hoogopgeleide statushouders. Zij spraken uitgebreid met Moutaz en waren op bezoek bij Moutaz en Walaa in Oss: