Nacht van de Vluchteling 2023

 

Zaterdag 17 juni/zondag 18 juni Nijmegen – Arnhem 40 km

Vanaf maart werden er voor het team van Thuis in Oss gezamenlijke trainingen gedaan, iedereen kon natuurlijk ook op eigen houtje trainen (en deed dat veelal ook). Uiteindelijk zouden er 10 mensen vanuit TiO de Nacht lopen.

Zaterdag 17 juni om 22.00 bij het station verzamelen, Henriëtte en Caressa zouden per auto gaan, Lee per trein naar Nijmegen vanuit Arnhem en de rest met de NS-bus vanuit Oss naar Nijmegen (de treinen reden niet tussen Oss en Nijmegen vanwege werkzaamheden aan het spoor). Jeroen, Bert, Zakiya en John waren ruim op tijd, Brown en Zerida bleken een eerdere bus te hebben genomen. Uiteindelijk de bus van 22.37 genomen en om 23.15 in Nijmegen bij het station. We liepen naar de startlocatie Vasim en arriveerden daar om 23.40. Inschrijven en startkaart, hesje en lampje ontvangen en de anderen ontmoet. Nog even een teamfoto gemaakt, even naar het toilet en wat gedronken (het was de hele dag al warm en ook benauwd, nu was het ook nog buiten 24 graden en binnen nog een stuk warmer). Om 0.00 dan toch het vertrek, waarbij we werden vergezeld door een samba-percussie-band. Wij als team van Thuis in Oss hadden ook allemaal een afbeelding van Abdyrahman, het 6-jarige jongetje uit de vluchtelingenopvang in Oss dat enkele dagen geleden was verdronken bij het zwemmen in de Lithse Ham. Ook bleek dat er nog een vluchteling uit Oss meeliep, Simon liep samen met Brown en had zich op het laatste moment aangemeld.

Het was trouwens erg druk bij de start, het maximum aantal deelnemers was bereikt, in het hele land liepen nu 5.500 deelnemers in de nachtelijke uurtjes voor het goede doel.

Iedereen liep zijn of haar eigen tempo zoals we hadden afgesproken en al snel liep John ergens in de voorhoede. Onderweg werd hij ingehaald door Brown en Simon, Jeroen en Zakiya liepen een eindje achter John, de rest nog wat verder daar achter. Het was flink zweten en dus veel drinken. Bij de verzorgingspunten was ook gratis water (en koffie en thee) beschikbaar en had men ook voor zout gezorgd (chips, bouillon).

Bij het eerste rustpunt Moeke Nijmegen (Lent) na 7,2 km kwamen Brown, Simon en John tegelijk aan om 1.25 uur, na het hervullen van een fles water en het af laten vinken van de startkaart ging John meteen weer door. Hij had er een flink tempo in, maar werd onderweg toch ingehaald door Brown  en Simon, die waren wel erg enthousiast bezig…

Om 3.29 gearriveerd bij rustpunt 2, het Dominicanen-klooster in Huissen na 19,7 km. Brown en Simon waren daar al weg. Even naar het toilet en na 10 minuten vertrokken (Jeroen en Zakiya waren daar nu ook aangekomen) en nu in een wat langzamer tempo op weg gegaan. Bij het tempo wat voorheen aangehouden werd zou John om 7 uur al bij de finish zijn en dat terwijl zijn record op 7.39 lag, dat kon natuurlijk niet. Bij het derde rustpunt, het Gelredome na 26 km, arriveerde John om 4.45. Jeroen en Zakiya kwamen daar een minuutje later aan. Wat drinken en eten en om 5.00 weer vertrokken. Jeroen en Zakiya passeerden John al snel en liepen in een strak tempo door, dat tempo was niet bij te benen voor John. Hij werd ook gepasseerd door Lee, die aan het hardlopen was, hij wilde zo snel mogelijk bij de finish zijn om thuis op tijd te zijn voor zijn Vaderdag-ontbijt.

Het was nu licht geworden en de bewolking werd steeds dikker, maar we zagen de zon nog bloedrood opkomen. Het bleef benauwd en het was flink zweten. Via de uiterwaarden van de Rijn over de brug Arnhem binnen gelopen en bij het laatste rustpunt na 35,1 km bij Theeschenkerij Klein Mariëndaal gearriveerd om 6.45. Daar waren ook Brown en Simon en ook Jeroen en Zakiya. Brown had last van zijn knie en bij het vertrek kwam hij langzaam op gang. Zakiya en Jeroen lieten John al snel achter zich en ook Simon liep John snel voorbij. Het was nu een lastige etappe met veel klimmen en dalen en onverharde paden. Het tempo lag nu niet hoog, ook al doordat kramp zich regelmatig deed gelden (er was bijna niet tegenop te drinken). Uiteindelijk toch bij de finish, Jeroen en Zakiya waren om 8.00 gearriveerd, Simon wat later en Lee was er als allereerste, ver voor de rest dankzij zijn hardlopen en marathonervaring. John arriveerde om 8.10 en ging bij Jeroen en Zakiya zitten. Een warme snack gehaald (frites met mayonaise) en een pilsje, dat was het ontbijt! Even later kwam ook Bert over de finish en Brown. Hij plofte op een bankje neer en kon geen stap meer verzetten, dus haalde ik cola voor hem, zijn vriend had frites voor hem gehaald. Ook vanuit de organisatie ter plekke was aandacht voor hem. De burgemeester van Arnhem, de heer Markouch, arriveerde nu ook en deelde medailles uit en even later kwamen Zerida, Henriëtte en Caressa over de finishlijn (rond 9.15). Even wat foto’s maken (Bas en Dimitra, de ouders van Jeroen, waren gearriveerd met bloemen voor ons) en om 9.45 uur naar huis in de auto van Bas en Dimitra met Jeroen en Zakiya. Henriëtte en Caressa hadden een eigen auto en zouden Brown, Simon, Zerida en Bert meenemen. Lee was uiteraard allang thuis.

Wat de opbrengst betreft: die van ons team was hoger dan vorig jaar en bedroeg net na afloop van de tocht 2202 euro.

De dag werd verder doorgebracht met de benen omhoog en slapen…

John van Bergen